biała kuchnia i biała kuchenka

Rodzaje płyt grzewczych do zabudowy

Kuchnia to serce domu, w którym nie raz spędzamy bardzo dużo czasu, przygotowując posiłki i rozmawiając z rodziną. Dba ona o ciepło domowego ogniska i daje poczucie bezpieczeństwa. Nic więc dziwnego, że producenci sprzętu kuchennego wprowadzają do użytku nowe, funkcjonalne rozwiązania związane z gotowaniem. Dlatego też w ostatnich latach coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnych kuchenek gazowych na rzecz urządzeń wykorzystujących nowsze, wygodniejsze i bezpieczniejsze technologie. Produktem, na który często decydują się klienci, jest płyta grzewcza do zabudowy (https://www.neo24.pl/agddozabudowy/plytydozabudowy.html).

Wybrane rodzaje płyt grzewczych

Płyta grzewcza to rodzaj montowanej w kuchni powierzchni, która umożliwia nam przyrządzanie jedzenia. Najczęściej posiada ona cztery palniki. Może być zasilana na różne sposoby oraz różnić się materiałem, z którego jest skonstruowana. Istnieje kilka typów płyt:

Płyta indukcyjna

Płyta indukcyjna to nowoczesne rozwiązanie posiadające szereg zalet. Technologicznie płyta wykorzystuje pole elektromagnetyczne, które podgrzewa miejsce, w którym znajdzie się naczynie. Składa się z warstwy wierzchniej, pod którą ukryte są miedziane spirale umożliwiające produkcję ciepła. Jest to bezpieczne rozwiązanie, ponieważ nie powoduje wycieku niebezpiecznego gazu, pożarów oraz minimalizuje ryzyko poparzenia z powodu braku kontaktu z płomieniem. Do tego proces grzewczy jest przeprowadzony o wiele szybciej niż w innych rodzajach płyt. Wymaga uwagi podczas wyboru garnków czy patelni, gdyż nie wszystkie działają na płycie indukcyjnej.

Zobacz również  Piekarniki z funkcją pary - czym się charakteryzują?

Płyta ceramiczna

Na pierwszy rzut oka płyta ceramiczna nie wydaje się różnić od tej indukcyjnej, jednak jest to myślenie błędne. Główną różnicą między płytą ceramiczną a płytą indukcyjną jest sposób dostarczania energii do naczynia. Podczas gdy płyta indukcyjna wykorzystuje skomplikowany proces elektromagnetyczny, płyta ceramiczna składa się z warstwy wierzchniej, pod którą znajdują się grzałki przewodzące ciepło w wyznaczone na niej miejsce palnika. W przeciwieństwie do płyty indukcyjnej nie wymaga specjalnych garnków, a zachowuje podobny design oraz poziom bezpieczeństwa. Wychładza się jednak zdecydowanie wolniej od indukcji.

Płyta gazowa

Płyta gazowa jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje do podgrzewania gaz. Stanowi rozwiązanie tradycyjne, często spotykane w starszych kuchniach. Składa się z najczęściej czterech palników gazowych unoszących się ponad powierzchnię zabudowy. Wymaga podłączenia do instalacji gazowej. W starszych modelach istnieje ryzyko związane z niekontrolowanym wyciekiem gazu, ale obecnie jest ono minimalizowane poprzez zabezpieczenia przeciwpyłowe.

Płyta gazowa pod szkłem

Płyta gazowa pod szkłem to unowocześniona wersja tradycyjnej płyty gazowej, w której palniki znajdują się pod warstwą szkła. To pod nim jest podgrzewający naczynia gaz, dzięki czemu użytkownik płyty nie ma kontaktu z niebezpiecznym płomieniem. Zapobiega to wyciekowi gazu, wybuchom i pożarom, a do tego chroni naczynia przed okopceniem.

Zobacz również  Profesjonalne urządzanie kuchni

Płyta elektryczna

Płyta elektryczna zamiast gazu wykorzystuje palniki w postaci przestrzeni grzewczych generujących ciepło z prądu. Przeważnie jest sterowana tradycyjnymi pokrętłami. Zużywa ona więcej energii niż płyty ceramiczne. Najczęściej nie posiada też gładkiej, estetycznej powierzchni, która ułatwia czyszczenie i dopasowuje się do stylu pomieszczenia. Jej zaletą jest niska cena i łatwość obsługi.