Kuchnia to serce domu, w którym nie raz spędzamy bardzo dużo czasu, przygotowując posiłki i rozmawiając z rodziną. Dba ona o ciepło domowego ogniska i daje poczucie bezpieczeństwa. Nic więc dziwnego, że producenci sprzętu kuchennego wprowadzają do użytku nowe, funkcjonalne rozwiązania związane z gotowaniem. Dlatego też w ostatnich latach coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnych kuchenek gazowych na rzecz urządzeń wykorzystujących nowsze, wygodniejsze i bezpieczniejsze technologie. Produktem, na który często decydują się klienci, jest płyta grzewcza do zabudowy (https://www.neo24.pl/agddozabudowy/plytydozabudowy.html).
Wybrane rodzaje płyt grzewczych
Płyta grzewcza to rodzaj montowanej w kuchni powierzchni, która umożliwia nam przyrządzanie jedzenia. Najczęściej posiada ona cztery palniki. Może być zasilana na różne sposoby oraz różnić się materiałem, z którego jest skonstruowana. Istnieje kilka typów płyt:
Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna to nowoczesne rozwiązanie posiadające szereg zalet. Technologicznie płyta wykorzystuje pole elektromagnetyczne, które podgrzewa miejsce, w którym znajdzie się naczynie. Składa się z warstwy wierzchniej, pod którą ukryte są miedziane spirale umożliwiające produkcję ciepła. Jest to bezpieczne rozwiązanie, ponieważ nie powoduje wycieku niebezpiecznego gazu, pożarów oraz minimalizuje ryzyko poparzenia z powodu braku kontaktu z płomieniem. Do tego proces grzewczy jest przeprowadzony o wiele szybciej niż w innych rodzajach płyt. Wymaga uwagi podczas wyboru garnków czy patelni, gdyż nie wszystkie działają na płycie indukcyjnej.
Płyta ceramiczna
Na pierwszy rzut oka płyta ceramiczna nie wydaje się różnić od tej indukcyjnej, jednak jest to myślenie błędne. Główną różnicą między płytą ceramiczną a płytą indukcyjną jest sposób dostarczania energii do naczynia. Podczas gdy płyta indukcyjna wykorzystuje skomplikowany proces elektromagnetyczny, płyta ceramiczna składa się z warstwy wierzchniej, pod którą znajdują się grzałki przewodzące ciepło w wyznaczone na niej miejsce palnika. W przeciwieństwie do płyty indukcyjnej nie wymaga specjalnych garnków, a zachowuje podobny design oraz poziom bezpieczeństwa. Wychładza się jednak zdecydowanie wolniej od indukcji.
Płyta gazowa
Płyta gazowa jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje do podgrzewania gaz. Stanowi rozwiązanie tradycyjne, często spotykane w starszych kuchniach. Składa się z najczęściej czterech palników gazowych unoszących się ponad powierzchnię zabudowy. Wymaga podłączenia do instalacji gazowej. W starszych modelach istnieje ryzyko związane z niekontrolowanym wyciekiem gazu, ale obecnie jest ono minimalizowane poprzez zabezpieczenia przeciwpyłowe.
Płyta gazowa pod szkłem
Płyta gazowa pod szkłem to unowocześniona wersja tradycyjnej płyty gazowej, w której palniki znajdują się pod warstwą szkła. To pod nim jest podgrzewający naczynia gaz, dzięki czemu użytkownik płyty nie ma kontaktu z niebezpiecznym płomieniem. Zapobiega to wyciekowi gazu, wybuchom i pożarom, a do tego chroni naczynia przed okopceniem.
Płyta elektryczna
Płyta elektryczna zamiast gazu wykorzystuje palniki w postaci przestrzeni grzewczych generujących ciepło z prądu. Przeważnie jest sterowana tradycyjnymi pokrętłami. Zużywa ona więcej energii niż płyty ceramiczne. Najczęściej nie posiada też gładkiej, estetycznej powierzchni, która ułatwia czyszczenie i dopasowuje się do stylu pomieszczenia. Jej zaletą jest niska cena i łatwość obsługi.